به گزارش دیورادیو به نقل از گلد نیوز مهدی رفیعی،رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر نیشابور در گفتوگو با این خبرگزاری اظهار کرد: یکی از معضلاتی که متاسفانه در فروش مصنوعات طلا داریم، بحث فروش آنلاین و فضای مجازی است. در فضای مجازی متاسفانه نظارتی وجود ندارد و یا این نظارت کم است. بارها پیش آمده است که حتی افراد غیر صنفی ورود کردند و با یک طلافروش هماهنگ کردند و یکسری محصولات را در فضای اینستاگرامی به اشتراک گذاشتهاند. مبالغی که در این فضا مطرح میشود زیر قیمت عرف بازار است و این به ضرر دست اندرکاران صنف طلا و جواهر است.
برخوردهای پلیسی فقط حکم مُسَکن را دارد
او افزود: اینها بعضا مالیاتی پرداخت نمیکنند در ارتباط با نظارت بر این مصنوعات هیچ دستگاهی نظارتی ندارند. ممکن است عیار پایین باشد و یا آن چیزی که به اشتراک می گذارند با آن محصولی که مشتری میخواه تحویل بگیرد مغایرت وجود داشته باشد. وقتی هم که به اتحادیه مراجعه میکنند هیچ دسترسی به این افراد پیدا نمیکنند.
این کارشناس طلا و جواهر ادامه داد: فروش آنلاین ساز و کار خاص خودش را دارد. کسی که میخواهد در این فضا فعالیت کند باید از مراجع ذی صلاح مجوزها را بگیرد تا هم حقوق دولت دیده شود و هم حقوق مصرف کننده.
متاسفانه ما در حوزه تجارت جهانی و تجارت آنلاین، فقط یک بخشی را شنیدهایم و برای همین سابقه خوبی در این زمینه وجود ندارد و دور از چشم اتحادیههای صنفی افرادی غیر صنفی ورود میکنند و هیچ ابزاری نیست که جلوی آنها را بگیریم و فقط با همکاری پلیس فتا به صورت مقطعی میتوان جلوی اینها را گرفت.
قوانین در حوزه فروش آنلاین طلا نیازمند شفافیت و بازنگری است
رفیعی درباره اینکه چقدر در حوزه فروش آنلاین قوانین و مقررات کافی وجود دارد، تصریح کرد: واقعیت این است که در حوزه فروش آنلاین، اینگونه نیست که قانون سکوت کرده باشد، ما مواد قانونی در قانون نظام صنفی در این حوزه داریم، ولی آییننامهای که تدوین شده باشد و به خوبی از طریق اتحادیه های سراسر کشور اطلاعرسانی شود وجود نداشته است. افرادی که درگیر بودهاند و ورود کرده اند، بیشتر کلی گویی کردهاند.
رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر نیشابور گفت: همان طور که یک فردی میخواهد یک واحد صنفی راهاندازی کند لازمهاش این است که از وزارت دارایی و شهرداری استعلام بگیرد، فروش مجازی هم لازمه اش اخذ یکسری مجوزها است.
اتحادیه طلا و جوار پایتخت در این خصوص باید جلساتی با هیات مدیره اتحادیهها جلساتی بگذارد و خروجی آن آیین نامه اجرایی دقیقی باشد که از طرف وزارت صمت اعلام شود.
برای اینکه همکاران ویترین دار ما متضرر نشوند حتما باید یک ضوابطی باشد تا حقوق افراد صنفی که در چارچوب قانون مجوز گرفتند از بین نرود. متاسفانه افرادی هستند که بدون گرفتن هیچ مجوزی از اتحادیه و بدون پرداخت حقوق دولتی فعالیت میکنند و برای همین همکاران صنفی ما را در حوزه طلا متضرر میشوند.
خریدوفروش طلا در فضای مجازی ممنوع نیست
همچنین محمد کشتی آرای، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت و گو با «گلدنیوز» در همین خصوص اظهار کرد: خرید و فروش طلا در فضای مجازی به طور کل ممنوعیتی از نظر قانون برای کسی که مجوز گرفته است ندارد. یعنی کسی که مجوز قانونی برای فروش طلا در فضای مجازی گرفته هیچ منع و اشکالی ندارد.
خرید و فروش طلا و در فضای مجازی تابع شرایطی است که اخیرا – در یکسال گذشته – تدوین شده است، به این ترتیب که هر کسی بخواهد در فضای مجازی اقدام به خرید و فروش طلا و یا هر کالایی که مربوط به طلا و جواهر باشد کند، در درجه اول باید از اتحادیه طلا و جواهر مجوز داشته باشد که به معنی داشتن یک فضای فیزیکی است. یعنی یا مغازه یا دفتر کار داشته باشد و برای آنجا جواز طلا و جواهر گرفته باشد. در مرحله دوم باید از طریق اتحادیه کسب و کارهای مجازی مجوز آنجا را بگیرد که خود مجوز گرفتن در این گام یکی از شرایطیاش اخذ e نماد است.
او افزود: بنابراین کسانی که دارای این سلسه مراتب هستند، هیچ گونه ممنوعیتی برای خرید و فروش و داد و ستد در فضای مجازی ندارند. اما کسان دیگری که هیچ مجوزی ندارند، کارشان غیرقانونی است و اگر کسی با این افراد داد و ستد کند و ضرری متوجهش شود عواقباش متوجه خودش است.
مردم مراقب تقلب ها در فضای مجازی باشند
کشتی آرای درباره شرایط فروش طلا توضیح داد: طلا و جواهر باید دارای فاکتور رسمی باشد، فاکتور رسمی هم به فاکتوری اطلاق میشود که آدرس، شماره تلفن، شماره سریال و شماره مجوز داشته باشد و قیمت روز طلا روی آن نوشته شده باشد و سایر موارد نیز رعایت شده باشد. چنین شخصی هیچ مشکلی برای فعالیت در فضای مجازی ندارد.
مردم هم باید مواظب باشند و باید با کسانی داد و ستد کنند که مجوز داشته باشند چون اگر مجوز نداشته باشند امکان هر گونه تقلب و سوء استفاده وجود دارد. این مسائل نه فقط در فضای مجازی بلکه در فضای فیزیکی هم باید رعایت شود.
زیرساخت های نظارت بر فضای مجازی فراهم نیست
عضو اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره اینکه اتحادیه طلا و جواهر چه اقدامی در این حوزه انجام داده است گفت: ما کمیتهای را مامور نظارت بر فضای مجازی در اتحادیه طلا و جواهر کردیم، شامل افرادی که در فضای مجازی خبره هستند. اما در نهایت چون تعداد واحدها زیاد است و کنترل فضای مجازی سازو کار جدایی دارد و به یک زیرساخت و تجهیزاتی برای کنترل فضای مجازی نیاز است که اینها در اختیار اتحادیه طلا و جواهر به عنوان یک شخص حقوقی نیست، این کار بر عهده پلیس فتا است که باید این فضا را کنترل کند و در مواردی هم مشاهده شده است که پلیس این کار را انجام میدهد.
اخیرا هم پلیس کسانی را که به صورت کاغذی و فردایی معاملاتی را در فضای مجازی انجام میدادند شناسایی و دستگیر کرد. بنابراین این کار الان انجام میشود ولی مردم باید هوشیار باشند.