تاج فرح پهلوی
اثری زیبا و فاخر را بررسی می کنیم که هر گوشه اش هنری وصف نشدنی نهفته است؛
تاج های اصلی پادشاهان بیشتر در مراسم تاج گذاری استفاده داشته اند.
به دلیل سنگینی بیش از حدِ این تاج ها، امکان استفاده از آن ها در روزهای عادی نبوده و گاهی در مراسم خاص روی سر قرار می دادند. این تاجِ شهبانوی پهلوی در سال 1346 هجری شمسی ساخته و در روز تاجگذاری به او هدیه داده شد.
ویژگیهای تاج فرح
تاج بر بستر طلای سفید و یک کلاه مخمل سبز یشمی با ۳۸ زمرد، ۳۴ یاقوت، ۱۰۵ مروارید، ۱۴۴۶ الماس و با یک زمرد ششضلعی ۱۵۰ قیراطی در مرکز تاج تزئین شدهاست.
دو قطعه اسپینل حدود ۸۳ قیراط و بزرگترین مروارید حدود ۲۲ میلیمتر طول دارد. فرح دیبا در کتاب خاطرات خود این تاج را بسیار زیبا و در عین حال سنگین توصیف میکند، جرم تاج نزدیک به دو کیلوگرم است.
تاج کیانی
و اما تاج کیانی، تاج پادشاهی در دورهٔ قاجار است که به دستور فتحعلیشاه دومین پادشاه این دودمان در سال ۱۲۱۲ قمری برابر با ۱۷۹۷ میلادی ساخته شد و مورد استفاده پادشاهان پس از وی قرار گرفت.
با فروپاشی ساسانیان، شاهان ایران دیگر هیچگاه از تاج به این شکل استفاده ننموده بودند و در تمام آن دوران تاج به صورت جقه بودهاست. عناصر به کار رفته در این تاج شامل الماس، زمرد، یاقوت و مروارید میباشند.
در زمان ناصرالدینشاه جقهای بزرگ مزین به زمرد و الماس و پرههای متعدد و یک رشته مروارید به این تاج افزوده شد و تغییر اندکی در طرز نصب جواهرات تاج کیانی داده شد.
تاج کیانی اکنون در موزه جواهرات ملی ایران واقع در خزانه بانک مرکزی نگهداری میشود.
در طول دوره قاجار این تاج علاوه بر کاربرد در تاجگذاری استفاده نمادین نیز پیدا کرد، به طوری که بر روی بسیاری از پرچمها، اسکناسها، سکهها، نشانهای افتخار و تمبرهای مربوط به این دوره نقش تاج کیانی دیده میشود.
رضاشاه پس از رسیدن به سلطنت، حاضر نشد که از تاج کیانی که ویژه شاهان قاجار بود برای تاجگذاری خود استفاده کند. از این رو دستور ساخت تاج پهلوی را داد.
با دیورادیو تنها رسانه شنیداری هنرصنعت طلا همراه شوید…